fbpx Skip to main content
Leica q2 & nisi m75

Leica Amsterdam

nisi filters

Nisi Filters

Leica Q2 & Nisi M75

Verdiep de mogelijkheden van de Leica Q2

De Leica Q2 is een prachtige camera die veelal als 2e camera wordt gebruikt naast de grotere Leica camera’s. Bij veel Leica gebruikers gaat deze mee op korte steden trips of als we gewoon geen zin hebben om een grotere camera mee te nemen. Maar dit is absoluut een volwaardige camera waar we ontzettend veel mee kunnen! 47.3 Mega pixel en een super scherpe 28mm lens is gewoon een beest van een camera.

Om nog meer uit de Leica Q te halen en het gebruik ervan te vergroten ben ik namens Leica op pad gegaan met de Leica Q2. Om de (creatieve) mogelijkheden te vergroten heb ik een Nisi M75 kit aan de set toegevoegd en gekeken wat ik allemaal kon doen met deze prachtige combinatie.

Door het gebruik van filters kunnen we nog meer uit de camera halen dan normaal. En dit levert los van de prachtige beelden en mogelijkheden vooral heel veel plezier op!

Leica Q2

Specs

De Leica Q2 is een prachtige compacte camera met een vaste 28mm lens. De bediening van de camera is simpel en door de duidelijke indeling van de knoppen is de camera ook heel fijn in gebruik.

Scherpstellen gaat zowel automatisch of manueel en dit alles kan gewoon met dezelfde draairing geregeld worden. Hetzelfde geld voor het instellen van het diafragma. De beelden die de camera levert zijn ontzettend scherp en hebben een mooi contrast.

  • 47.3 MP full frame sensor
  • 3.68 MP EVF
  • Weersbestendig tegen vocht en stof
  • 28mm f/1.7
  • ISO 50 tot 50.000
  • 4K video
  • Touchscreen
  • Bluetooth
Lees alles over de Leica Q2Lees alles over de Leica Q2

Waarom filters gebruiken?

Lange sluitertijden fotografie met Nisi M75

Als je mijn werk kent dan weet je inmiddels dat ik vaak ND filters gebruik in mijn fotografie. Het verbaasde me enorm dat veel mensen die de Leica Q gebruiken bijna nooit filters op hun camera zetten.

Ik las ook op verschillende fora dat de Leica Q2 qua dynamisch bereik minder geschikt zou zijn voor landschapsfotografie. Dit is met recht complete onzin. Toen ik begon met fotografie droomde ik van zo’n dynamisch bereik als deze camera heeft. We moeten alleen filters gaan gebruiken om het hele dynamische bereik van het landschap voor ons vast te kunnen leggen. Maar dit moet ik ook met de meest uitgebreide camera…

Waarom en hoe gebruiken we ND filters?

We gebruiken de filters voor verschillende redenen. Een ND filter gebruiken we om de sluitertijd te verlengen. Zo kunnen we beweging in de lucht (wolken) laten zien of in een waterval. Een ander voorbeeld zijn de boten in de grachten (zoals je ziet op de foto’s) die we kunnen laten bewegen of we kunnen juist een water partij (rivier, zee, grachten, waterval) helemaal tot stilstand laten komen en zo een rustig beeld creëren.

Een Gradient ND filter (Grijsverloop filter) gebruiken we om bijvoorbeeld tijdens zonsopkomst en ondergang de relatief felle lucht en donkere voorgrond qua belichting dichter bijenkaar te brengen. Op deze manier verkleinen we het dynamisch bereik van hetgeen we vast willen leggen. Of makkelijker gezegd, de lucht en de voorgrond zullen bijna even licht zijn. Dus geen witte, uitgebeten luchten meer!

Een CPL filter (polarisatie filter) gebruiken we om schitteringen tegen te gaan van bijvoorbeeld ramen of natte stenen. Tevens kunnen we hiermee de lucht en wolken beter accentueren en in de herfst kunnen we het filter gebruiken om de bladeren meer kracht te geven.

Een ander filter wat we nog kunnen gebruiken is het Nisi Natural Night filter. Dit filter houd bepaalde frequenties van het licht tegen waardoor we in de avond en nacht minder last hebben van de gele zweem over onze foto’s die van de straatverlichting af komt. Zeker in de stad is het een zeer welkom filter. Ook als we een landschap fotograferen in de nacht met lichtvervuiling aan de horizon, zal dit filter een deel van de lichtvervuiling tegen gaan.

Mijn Leica & Nisi set

Leica Q and Nisi Filters
Nisi M75 Filter kit
Nisi Medium GND 8
Nisi ND
Nisi Natural Night filter
Nisi Landscape CPL
67mm Adapter ring with 49mm step down ring
Leica Q2
posbank

Leica q2: 1/10000 sec | ISO 200 | f/1.7 | Nisi M75 + medium GND 8

Amsterdam at sunset

Leica q2: 3 sec | ISO 50 | f/13 | Nisi M75 | 3 stops ND + CPL + medium  GND 8

Een mooi voorbeeld voor het gebruik van het CPL filter heb ik geprobeerd te maken met onderstaande foto. Hier is tijdens de zonsondergang gebruik gemaakt van een 3 tal verschillende filters.

  • 3 stops ND filter
    Dit om het water rustiger te maken en de voorbijgaande boot als een lange waas vast te kunnen leggen om zo wat meer dynamiek in het beeld te brengen.
  • 3 stops medium GND 8
    De ondergaande zon verlicht de huizen en grachten niet meer. Deze zijn ten opzichte van de lucht behoorlijk donker. Door het toevoegen van het prijsverloop filter houd ik de lucht tegen en komt de lichtintensiteit van voorgrond en lucht dichter bij elkaar.
  • CPL – Polarisatie filter
    Gebruik de slider om het verschil te kunnen zien in de ramen van de grachtenpanden. Door het toevoegen van het CPL filter heb ik de weerkaatsing in de ramen weg kunnen halen en leiden deze minder af.
CPL filterAmsterdam canals

Nog een ander voorbeeld waar ik vaak een CPL filter gebruik in mijn architectuur fotografie. Door het draaien van het filter kunnen we de mate van reflectie veranderen. Hierdoor hebben we volledige controle over het uiteindelijke beeld dat we vast willen leggen.

Ik wil in deze lookup de reflectie aan de linker kant zo min mogelijk maken omdat dit afleid in mijn visie. Door het draaien van het filter kan ik dit gedeelte niet alleen minder reflecterend maken maar ook iets donkerder waardoor ik een natuurlijke flow in het beeld krijg waarbij het oog nog meer naar het midden-boven wordt getrokken. Ook ontstaat er in de rechter raampartij meer licht waardoor de spanning tussen links en rechts ook toe neemt.

Nisi CPL filter reflection Nisi CPL filter reflection

Ik hoop dat ik je met deze foto's weet te inspireren. Ga er op uit en creëer uniek werk.

Martijn Kort
long exposure metro station den haag

Nisi Natural Night

Met het Nisi Natural Night filter ben je in staat om meer natuurlijkere beelden te maken tijdens de avond en nacht. Het filter filtert bepaalde golflengten van het licht zodat de lichtvervuiling in de lucht minder wordt en je bij straatverlichting minder last hebt van de gele zweem.

De foto’s hier onder zijn gemaakt met en zonder Nisi Natural night filter . De witbalans stond bij beide foto’s op manueel zodat de camera die instellingen niet kon beïnvloeden. Het verschil spreekt voor zich!

1 is niet super scherp doordat ik blijkbaar tegen mijn statief ben aangekomen terwijl de foto werd gemaakt, dit zag ik later pas 🙁

Nisi Natural Night filter verschil_met Nisi Natural Night filter verschil_zonder filter
Night photography with the Leica Q2
Zie het verschil van filters
Straight out of camera

Een normale foto, zonder gebruik te maken van filters. Op zich een prima foto maar we kunnen nog meer uit deze situatie halen.

Zonder filtersFoto 1

Door het toevoegen van het CPL (Polarisatie filter) kunnen we de mate van reflectie in het water beïnvloeden. We kunnen de spiegeling iets sterker maken. Tevens neemt de verzadiging van de kleuren iets toe en krijgen we meer definitie in de lucht.

Polarisatie Filter (CPL)Foto 2

Omdat de voorgrond relatief donker is ten opzichte van de lucht voegen we een Medium GND 8 (grijsverloop) filter toe om de lucht iets tegen te houden. Tevens hebben we nog steeds het CPL gemonteerd.

CPL + Medium GND 0.9Foto 3

Nu alles in balans is kunnen we proberen het water iets rustiger te krijgen. Door het toevoegen van een ND (grijs filter) kunnen we de sluitertijd verlengen. Hier heb ik een 3 stops ND filter gebruikt maar in deze situatie (heel veel wind) had ik liever een 10 stops filter gebruikt om het water echt als een spiegel te laten zijn, helaas had ik deze niet bij me. Maar zoals je ziet kunnen we de uiteindelijke foto precies zo krijgen als we willen door gebruik te maken van filters.

CPL + Medium GND 0.8 + 3 stops NDFoto 4
Kort samengevat

Met het gebruik van filters kunnen we:

1

Beweging vast leggen

Door het verlengen van onze sluitertijd kunnen we beweging zichtbaar maken in onze foto. Denk aan verkeer, wolken, panning shots, etc.
2

Juist belichten

Met een gradient filter kunnen we het complete beeld goed belichten doordat we de lichtere lucht kunnen tegen houden.
3

Rust creëren

Door onze sluitertijd extreem te verlengen kunnen we rust creëren door water en lucht als een waas weer te geven, wat een dromerige sfeer geeft.
4

Betere foto's maken in de avond

Door het gebruik van het natural night filter kunnen we de omgeving meer natuur getrouw vast leggen.
5

Creatief zijn

Door het spelen met de belichtingstijden kunnen we creatieve effecten toevoegen in onze foto's.
6

Reflecties tegen gaan

Door het gebruik van het CPL filter kunnen we reflecties van natte oppervlakten of glas tegen gaan. Tevens krijgen we meer verzadigde kleuren.

Nisi M75 filter kit

75mm filters

Nisi M75 filter kit

Het Nisi 75mm systeem is speciaal ontworpen voor compacte objectieven met een filterdraad tussen 40.5 en 67mm die gebruikt worden op mirrorless camera’s. Voor de filterhouder zijn diverse extra adapterringen beschikbaar voor een maximale flexibiliteit en compatibiliteit.

Het is de ideale kit om toe te voegen aan oa de Leica Q2.

Er zijn verschillende filters leverbaar voor deze kit:

IR ND filters:
IR GND filters:
Adapterringen
  • IR ND8
  • IR ND64
  • IR ND1000
  • IR ND32000
  • Soft IR GND4
  • Soft IR GND8
  • Medium IR GND 4
  • Medium IR GND 8
  • Hard IR GND4
  • Hard IR GND8
  • ​Revers IR GND4
  • Revers IR GND8
  • 40.5mm
  • 43mm
  • 46mm
  • 49mm
  • 52mm
  • 55mm
  • 58mm
  • 62mm (meegeleverd)

Lees alles over de Nisi M75 kit op de Nisi Benelux Pagina.

Ook voor informatie over verkoop punten.

Conclusie

Nu ik een aantal weken de Leica Q2 heb mogen gebruiken is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen! Wat camera betreft is het echt een geweldige camera om mee op pad te gaan. Compact, levert super mooie scherpe beelden met mooi contrast, mooie falloff en bokeh en bovendien doet ie dat alles met 47 mega pixel.
De camera is licht en compact en ontzettend fijn in gebruik. De knop boven op voor de sluitertijd als ook de draai ringen op de lens werken fantastisch. Ik had totaal geen moeite om te wennen aan de camera.

De Nisi M75 kit is ook net als zijn grotere broer, de V6 100mm kit een geweldige set.  Het werkt zoals ik gewend ben van Nisi en de filters leveren beelden zonder kleurzweem en zonder verlies van scherpte. De gehele set kon ik mooi aan mijn statief bevestigen met het bijgeleverde etui.

Het was een hele leuke ervaring om met zo’n compacte kit op pad te gaan en lange sluitertijd foto’s te maken. Met een kit als dit verlang ik helemaal niet terug naar mijn Sony A7r x.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Jawel. Maar het is heel persoonlijk en echt heel af en toe een klein ongemak. Het is namelijk zo dat Leica wil dat de jpg of dng die de camera vast legt de beste kwaliteit moet hebben die mogelijk is. Met het maken van foto’s met een lange sluitertijd wordt de sensor warm en is er kans op het ontstaan van ruis. Dit is op 2 manieren weg te halen. Achteraf via Lightroom of ander fotobewerking programma of meteen in-camera via een dark frame. De software van de camera neemt dan nog een foto met dezelfde sluitertijd alleen nu met de sluiter gesloten. Daar waar de ruis zit haalt hij dat meteen weg. Super handig natuurlijk! Maar de sluitertijd wordt dus wel verdubbeld en dat kan soms nadelig zijn met zeer lange sluitertijden van enkele minuten. Nu gaat de gemiddelde foto niet enkele minuten duren en als het als zo is dan hebben we toch al de tijd genomen, dus zoals gezegd is het soms een klein ongemak.

Al met al ben ik blij dat ik eens de kwaliteit van Leica zelf heb mogen ervaren. Het is echt een prachtige camera waarbij de beelden van je scherm af spatten. Ik snap wel waarom zo veel mensen kiezen voor de rode stip 🙂

Ik denk dat als je de Leica Q2 of soortgelijks bezit, de Nisi M75 filter kit echt een aanwinst is voor je fotografie.

Het is mogelijk om nog meer uit de camera te halen en om nog creatiever te zijn met deze geweldige camera.

"Urban Symmetry" is opgenomen in de Leica Master Shot Gallery

Martijn KortLeica Q2
Leica master shot - Leica q (Martijn Kort)

Wil je meer leren over lange sluitertijden fotografie?

Bekijk mijn uitgebreide tutorial of ga mee op een van onze workshops!

Martijn.Kort

Author Martijn.Kort

Fine art photographer focusing on architecture and cityscapes as well as capturing unique moments from the cockpit. Writing about photography techniques and sharing reviews. Ambassador for both ZEISS Netherlands and Nisi Filters. If you like my work, consider following me on Instagram!

More posts by Martijn.Kort

Leave a Reply

hello@martijnkort-photography.com