fbpx Skip to main content
0

English review is here.

Als landschap of fine art fotograaf heb je over het algemeen al snel een behoorlijke verzameling filters. ND filters, polarisatie filters en gradient filters vullen je tas.

Bescherming voor je ND/grijs filters is zeer belangrijk. De filters zijn vaak zeer prijzig en een krasje kan je foto’s verpesten. Daarom is het belangrijk om je filters veilig te kunnen vervoeren.

In de loop van de tijd heb ik verschillende filter opberg systemen geprobeerd en eigenlijk hadden ze allemaal wel wat.
Soms geeft de fabrikant van de filters er een vorm van bescherming bij, vaak in de vorm van een plastic doosje. Dit beschermt je filters wel maar 6 losse doosjes met al je filters in je tas is niet echt ideaal.

Je filters goed kunnen beschermen, ordenen en op een goede en makkelijke manier je filters kunnen verwisselen op locatie is iets wat meestal niet in 1 product te vinden is.
Recent ben ik echter gewezen op de MindShift Filter Hive, die wel al deze eigenschappen bezit.

Eerst eens kijken wat ik tot nu toe zoal heb gebruikt om mijn filters mee te nemen en wat de tekortkomingen zijn.
Op deze manier zul je snel zien wat de voordelen zijn van de MindShift Filter Hive.

 

Formatt Hitech

Formatt Hitech filter pouch

In het verleden heb ik de filter organizer van Formatt Hightech gebruikt. Deze organizer kan je opvouwen en bood plaats aan 6 (3x 2 op elkaar) filters. Nadeel was dat de filters volledig wegzakten in de organizer en hij bood totaal geen bescherming tegen buigen. Aangezien een groot deel van mijn filters van glas gemaakt zijn is dat wel een behoorlijk nadeel.

Verder liet de binnenkant van de organizer elke keer een afdruk achter van het honingraat motief op mijn filters. Hierdoor moest ik telkens eerst mijn filters schoonmaken voor ik ze kon gebruiken.
Verre van ideaal.

Nisi
Iets recenter heb ik de filter houder gebruikt van NiSi filters.

Dit is een hard case, lederen filter houder die op zich prima bescherming bied. Vanwege de harde buitenkant kan het niet zo veel kwaad als iemand er per ongeluk tegen aan zou lopen. Echter is het niet echt handig om je filters er uit te halen en je ziet niet gemakkelijk welke filters waar zitten. Verder bied het geen extra bescherming tegen krassen.
Al met al is het een zwaar geheel, wat ook niet zo prettig is op je rug (elke gram telt bij lange dagen).

 

Mindshift Filter Hive

 

Mindshift Filter Hive

 

Recent heb ik de MindShift Filter Hive in gebruik genomen en deze bied een oplossing voor de meest voorkomende tekortkomingen van de andere filter organizers. Na een maand met deze filter hive rond te hebben gelopen ben ik echt verkocht aan deze organizer.

Ten eerste beschermt de filter hive met een waterafstotende coating, 100D rip-stop, 210D velocity nylon en de YKK® rits je filters tegen vuil en vocht.
Verder bied hij genoeg ruimte voor 6 rechtoekkige filters van maximaal 100 x 150 mm en 6 ronde filters tot 82mm. En zelfs dan is er nog genoeg ruimte over om je filter houder, lens doekjes, adapter ringen en kleiner materiaal mee te nemen.

Tevens is het ordenen van je filters gemakkelijk doordat de compartimenten gekleurd zijn.
Hierdoor kun je een overzichtelijke indeling maken van al je filters.

Filter hive interior

De binnenkant is gemaakt van een zacht materiaal (Nylex) , waardoor hij beschermt tegen krassen.
Ook is de binnenkant uitneembaar gemaakt, zodat je hem ook makkelijk gewoon in je rugtas kunt mee nemen zonder de extra bescherming van de buitenste shell.

Mindshift filter hive

Het grote voordeel van de MindShift filter hive vind ik dat je hem kunt dragen aan je riem, je rugtas en hem kunt ophangen aan je statief. Vooral dit laatste vind ik een groot pluspunt.
Als ik ergens op een lastige locatie sta met mijn statief en filters wordt ik er gek van dat je een geschikte plek moet zoeken om je filters ergens veilig neer te leggen.
Denk aan aan een fotoshoot op de rand van een klif, in het water of in een drukke menigte. Meestal moet je ergens je filters op de grond leggen, met alle gevaren van dien.
Nu hoeft dat niet meer. Je hangt de filter hive aan je statief – je filters zijn veilig en je kunt overal gemakkelijk bij.

De filter hive is ook een ideale toevoeging aan de MindShift rotation 180 deg. Professional Backpack.
Je kunt hem namlelijk bevestigen aan de band om je middel en zo heb je altijd gemakkelijk toegang tot je filters.

 

Attach the filter hive to your tripod

 

Verder bied de buitenkant nog een klein opbergvakje waar je bijvoorbeeld je Long expsure tabellen of andere kleine dingen kwijt kunt.

 

Conclusie

Ik vind de MindShift Filter Hive een echte aanwinst.
Eindelijk kan ik mijn filters op een veilige en handige mannier meenemen en gebruiken. Beide handen vrij om de filters te plaatsen of te verwisselen van de lens terwijl je overige filters veilig zijn is iets van grote waarde. Verder bied de filter hive voldoende ruimte voor al mijn filters, beschermt ze tegen invloeden van buitenaf en het is overzichtelijk opgeborgen.

Pluspunten

  • Bescherming tegen weersinvloeden en vuil
  • Bescherming tegen valschade
  • Veel ruimte voor al je filters en houder
  • Zachte binnenkant beschermt de filters tegen krassen
  • Kleurcodering voor een goede ordening
  • Plek voor je rechthoekkige en ronde filters
  • Kan gedragen worden aan je riem en rugtas
  • Kan opgehangen worden aan een statief
  • Binnenkant is uitneembaar om ruimte te besparen

Minpunten

  • Doordat er veel in kan is hij ook wel aan de grote kant (als dat al een minpunt is)

Alternatief

Vindt je de Filter Hive te groot dan is de MindShift Filter Nest een goed alternatief.
Deze bied plaats aan 8 ronde filters van maximaal 82mm en kost € 49,99.

 

De MindShift Filter Hive is voor € 54,95 verkrijgbaar.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Transcontinenta, de importeur van MindShift.

Hier is nog een video van MindShift Gear zelf over de Filter Hive.

Martijn.Kort

Author Martijn.Kort

Fine art photographer focusing on architecture and cityscapes as well as capturing unique moments from the cockpit. Writing about photography techniques and sharing reviews. Ambassador for both ZEISS Netherlands and Nisi Filters. If you like my work, consider following me on Instagram!

More posts by Martijn.Kort

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Close Menu

hello@martijnkort-photography.com