fbpx Skip to main content
0
De Camerariem

Iets wat we elke dag gebruiken

De camerariem, ik heb er haat/liefde verhouding mee.
Als je vanaf een gebouw foto's wilt maken en je hangt naar beneden, dan moet je de draagriem wel om je pols wikkelen anders valt hij voor je lens langs.
Of als we foto's gaan maken met lange sluitertijden, dan moet de camerariem er eigenlijk vanaf want hij vangt wind. Dit zorgt er voor dat er trillingen ontstaan en dus voor minder scherpe foto's.
Maar hij is ook wel weer handig. Zodra je op pad gaat, draag je de camera over je schouder of om je nek. De standaard camerariem van bijvoorbeeld Canon of Nikon voldoen eenvoudigweg niet.

Peak Design Camera Slide

Een enorme verbetering.

Peak Design heeft geweldig werk geleverd om een camerariem te maken die op verschillende manieren te gebruiken is en afrekent met de tekortkomingen van de standaard camerariemen.

Je kunt het gebruiken als:

- Sling strap
- Nek strap
- Schouder strap

De lengte is gemakkelijk met een hand aan te passen en het is eenvoudig om de draagriem van de camera te halen.

Lees de review

Waarom

De eerste vraag is natuurlijk; waarom?
Waarom zou je een andere camerariem kopen, er zit er toch eentje bij de camera?

Als ik heel eerlijk ben vind ik de standaard riem behoorlijk waardeloos, en wel om meerdere redenen. De meest voor de hand liggende is dat er bijna altijd ‘branding’ op staat. Het merk van de camera en vaak ook nog het model staat groot op de camerariem. Dit lijkt leuk, maar in een drukke stad weten de dieven je nog eerder te vinden met je dure camera. Iets meer incognito is wel zo handig.

Verder is het een tekortkoming dat de draagriemen zo lastig van de camera af gaan. Zoals ik eerder al zei, als je aan het fotograferen bent met een statief wil je eigenlijk geen riem aan je camera vast hebben zitten. Los van het feit dat deze vaak in de weg zit, is het een wind vanger. Dit zorgt voor extra vibraties in je camera en zeker met lange sluitertijden gaat dit zorgen voor onscherpte in je beeld.
Een ander voorbeeld is als je ergens naar beneden fotografeert. 9 van de 10 keer vergeet je de riem om je arm of hand te wikkelen en valt deze voor je lens langs, in je beeld.

Een duidelijk voordeel van een camerariem is het draag gemak.
Als je door de stad loopt is het wel zo fijn dat je de camera om je nek kunt hangen (mits de riem niet in je nek snijdt). Ook als je 2 camera’s gebruikt bij bijvoordeeld een trouwerij of een portret shoot, is een camerariem onmisbaar.

De standaard riem voldoet dus niet.
Dit moet beter kunnen!

Peak Design Slide

De Camera Sling van Peak Design voldoet aan alle eisen die ik stel aan een camerariem.
Hij is eenvoudig los te maken van de camera, zit goed en je kunt hem op verschillende manieren dragen. Verder ziet hij er gewoon goed uit. Ik hou van design en mooie dingen en zeker de summit edition is optisch een mooie camerariem.

De camera Sling is beschikbaar in zwart, rood en blauw (summit edition).

Om de camera Sling aan de camera te bevestigen, zitten er ‘ankers’ in de verpakking. Je kunt zelf kiezen hoe je deze bevestigd. Ze kunnen op de bestaande plekken bevestig worden aan de camera of je bevestigd er eentje aan de statief plaat (Arca-Swiss). Dit laatste geniet mijn voorkeur want dan hangt de camera op de meest natuurlijke manier langs je lichaam als je hem over de schouder of kruislings over je lichaam draagt.
Deze ‘ankers’ zitten ook aan de Field Pouch van Peak Design, waardoor je deze ook kunt bevestigen aan de camera Sling.

Een van de handigste features van deze camerariem is het gemak waarmee je hem bevestigd aan de ankers. Je klikt ze met een hand vast in de riem en haalt ze er met hetzelfde gemak weer uit.
Ideaal als je van je statief gaat fotograferen!

Verder is de lengte gemakkelijk met een hand aanpasbaar door de clip te openen en de riem omhoog of omlaag te schuiven. Hierdoor is hij gemakkelijk op verschillende manieren te dragen. Langs je lichaam, over de schouder of om de nek.

Design en Specs

Je merkt dat de riem met zorg is gemaakt en hij voelt zeer solide.
De verdikking in het midden is mooi weggewerkt en voelt fijn aan. Het snijdt niet in je nek, zoals veel standaard camerariemen doen.

 • Maximale lengte: 145cm
 • Minimale lengte: 99cm
 • Gewicht: 171gr
 • Breedte: 45mm
 • Dyneema ‘ankers’ kunnen tot 90kg draaggewicht aan

Gemakkelijk met 1 hand te verstellen.

Dagelijks gebruik

Ik heb de Peak Design Sling nu een aantal maanden en ben er mee over de wereld gereisd. Na veelvuldig gebruik kan ik gerust zeggen dan dat dit voor mij een van de beste camerariemen is.

De installatie van de ‘ankers’ gaat gemakkelijk en je kunt de camera dragen zoals jij het het liefste hebt. Met 1 hand pas je de lengte aan van de draagriem en maak je camera los. Het gaat allemaal zo gemakkelijk.

Aan de bovenkant zitten 2 kleine rubberen grip lijnen die helpen om de camerariem op zijn plaats te houden als je gladde kleding aan hebt. Het enige nadeel wat mijn riem heeft is dat de verdikking in het midden van de riem een beetje stijf is, waardoor hij niet goed de andere kant op buigt. Hierdoor gebruik ik de kant met de rubberen grip lijnen eigenlijk weinig.
Misschien wordt dit wel beter na verloop van tijd.

Wat ik ook een voordeel vind is dat je de camera Sling kunt bevestigen aan de meegeleverde Arca-Swiss statief plaat. Hierdoor valt de camera mooi langs je lichaam als je hem over je schouder of kruislings over je borst draagt.
Tevens zit de bevestiging niet in de weg als je de camera op je statief plaatst.

Het dragen van de camera Sling is echt een genot. Hij snijdt niet in je nek en je hebt verschillende draag mogelijkheden.

Na een aantal maanden gebruik kan ik zeggen dat het de investering meer dan waard is! Als bonus heb je dan ook nog eens een prachtig design, zeker als je de summit edition neemt.

Voordelen

 • Gemakkelijk van de camera te halen
 • Groot draagvermogen
 • Met 1 hand de lengte aanpassen
 • Arca-Swiss statief plaat
 • Zacht materiaal
 • Groot draag comfort
 • Kan gebruikt worden met meerdere camera’s
 • Mooi Design

 

Nadelen

 • Verdikking iets te stijf (zal met de tijd wel meer flexibel worden)
 • Metaal gebruikt in de klem (zou krassen op camera onderdelen kunnen geven)

Voor meer informatie over de Peak Design Camera Sling of andere producten van Peak Design, neem contact op met Transcontinenta – de importeur van Peak Design.

Martijn.Kort

Author Martijn.Kort

Fine art photographer focusing on architecture and cityscapes as well as capturing unique moments from the cockpit. Writing about photography techniques and sharing reviews. Ambassador for both ZEISS Netherlands and Nisi Filters. If you like my work, consider following me on Instagram!

More posts by Martijn.Kort

Leave a Reply

Close Menu

hello@martijnkort-photography.com