fbpx Skip to main content

iPhone foto's, nog mooier

Zeiss Exolens wide angle

ZEISS Mutar™ 0.6x Asph T* groothoeklens (18mm equivalent) geeft je ongekende mogelijkheden.

Uitstekende kwaliteit

Uitzonderlijk contrast, scherpe beelden en vrijwel geen vervorming of chromatische aberratie.

Introductie

De camera’s van mobiele telefoons worden steeds beter, de software wordt steeds slimmer en we hebben onze telefoon altijd bij ons. Geen wonder dat smartphone fotografie enorm stijgt in populariteit. Met onze smartphone kunnen we onder goede lichtomstandigheden prachtige foto’s maken en er zijn inmiddels veel fotografen die er hun brood mee verdienen op oa Instagram.

Ondanks dat de camera’s steeds beter worden is er een limiet op de kwaliteit van de lens van de iPhone. De telefoon moet zo dun mogelijk blijven, dus Apple (en alle andere merken) houden hun lens ontwerp compact. Via de opzet lenzen van ZEISS kunnen we de kwaliteit van de foto’s nog verder vergroten en hebben we een keuze met wat voor lens we willen fotograferen.

De ZEISS ExoLens familie bestaat uit 3 lenzen.

  • ZEISS Mutar™ 0.6x Asph T* groothoeklens (18mm equivalent)
  • ZEISS Mutar™ 2.0x Asph T* telelens (56mm equivalent)
  • ZEISS Vario-Proxar™ 40-80 T* macro zoomlens

Afgelopen maanden heb ik de ZEISS Mutar 0.6 Asph T* groothoek lens bij mijn iPhone gevoegd en eens rustig bekeken hoe het mij beviel. Los van de kwaliteit van de foto’s heb ik ook verschillende apps geprobeerd en ik zal mijn tips met jullie delen in deze review.

Technische specificaties

  • ZEISS Mutar™ 0.6x Asph T* groothoeklens (18mm equivalent)
  •  Asferische lensontwerp
  • ZEISS T* gepatenteerde anti-reflectieve coating
  • Uitzonderlijk contrast
  • Vrijwel vrij van vervorming en chromatische aberratie
  • Beschikbaar voor iPhone 6(s)/Plus en iPhone 7/Plus

Gebruik en kwaliteit

De lens is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt hem bevestigen aan 2 soorten brackets. De eerste is de Exolens Edge en de tweede, welke ik gebruik, is de Exolens beugel. De ExoLens beugel is gemaakt van gefreesd aluminium, wat er voor zorgt dat het een stevig en licht geheel is.
Hij is gevoerd met een zachte, soft-gel voering waardoor de iPhone gemakkelijk in de houder schuift en je niet bang hoeft te zijn voor krassen. Tevens heeft de beugel een standaard bevestiging voor een statief (1/4″ schroef) en een cold shoe bevestiging voor accessoires zoals verlichting/microfoon.

De lens zelf is gemaakt van aluminium en is bestand tegen vocht en stof. Hierdoor hoef je in geen enkele situatie bang te zijn om je telefoon te pakken om mooie herinneringen vast te leggen. Verder helpt de T* anti reflectieve coating om lens flare en de wel bekende witte waas tegen te gaan. Wat vooral knap is, is de scherpte die van hoek tot hoek fantastisch is. Zelfs bij een normale (niet ZEISS)  dslr lens is dit lang niet altijd het geval.
Hier zie je duidelijk de ZEISS kwaliteit boven komen.

De lens schroef je op de houder en zit dan perfect voor de lens van de iPhone.

 

Maar voor wie is dit nou eigenlijk?
Ik denk dat alle vlogger’s er absoluut baat bij hebben om deze wide angle lens te gebruiken. Je kunt meer in je shot plaatsen en makkelijker filmen en foto’s maken in kleine ruimtes. De mogelijkheden om je iPhone gemakkelijk op een statief te plaatsen en eventueel een led licht te monteren zijn absoluut plus punten.

Voor de iPhone fotograaf die graag meer kwaliteit wil en de vrijheid om verschillende lenzen te gebruiken is dit ook een ideaal systeem. De wide angle lens vormt de standaard 27mm iPhone camera lens om in een 18mm groothoek lens, want inhoud dat je normale 70 graden field of view wordt vergroot naar 100 graden. Hiermee kun je makkelijker in krappe ruimtes veel van de ruimte laten zien (ideaal voor de Architecture hunters onder ons – spiral staircases zijn nu een eitje om vast te leggen) of je kunt juist de gehele omgeving laten zien in je landschapsfoto’s.

Voor de iPhone fotograaf is de keuze tussen de 3 lenzen een echte uitkomst.
Met de ZEISS Mutar™ 2.0x Asph T* telelens leg je prachtige portretten vast. Je staat op een fijne afstand van je model, waardoor het meer natuurlijk over komt en zoomen behoord tot het verleden. Ook onderwerpen in het landschap haal je dichterbij, waardoor je meer op je onderwerp kunt focussen.

De ZEISS Vario-Proxar™ 40-80 T* macro zoomlens is de beste keuze voor macro fotografie met de iPhone. Door de diffuser valt er mooi zacht licht op je onderwerp en de macro lens stelt je in staat om op zeer geringe afstand scherp te stellen. De eerste keer dat ik deze lens op mijn iPhone had, stond ik versteld van de mogelijkheden die dit bied. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open en dat alles kun je nu vastleggen met je iPhone.

Het verschil in beeldhoek tussen de standaard iPhone lens en de groothoek ZEISS ExoLens.

In de praktijk

Na een aantal maanden deze ExoLens combinatie op zak te hebben gehad ben ik er zeer tevreden over. Het is zo makkelijk om mee te nemen. De lens stop je makkelijk in je zak en de beugel laat je gewoon op je telefoon zitten.
Ik merkte ook dat ik vaker mijn telefoon uit mijn zak haalde om foto’s te gaan maken. Ik vertrouwde nu nog meer op de iPhone dan anders.
Een iPhone zou nooit een normale camera kunnen vervangen, tenminste de komende jaren nog niet. Maar voor het gebruik op Instagram, Facebook of op websites voldoet de iPhone prima. In combinatie met de Zeiss ExoLens krijg je foto’s die een prachtig micro contrast hebben en scherp zijn van hoek tot hoek. De anti reflecterende T* coating helpt ook om de vervelende witte waas en flare tegen te gaan als de zon onder een hoek staat. Dat betekend nog heldere foto’s.

Ik heb de groothoek lens voor allerlei onderwerpen gebruikt.
Hij was ideaal om wentel trappen (spirals) mee te fotograferen. Maar ook normale architectuur en landschappen vastleggen was een plezier om te doen met deze lens. Zelfs portretten, al kun je daarvoor beter de tele lens gebruiken.

Video

Ik heb de lens uiteraard ook gebruikt voor video en dan bewijst de groothoek nog maar eens te meer zijn meer waarde.
Het beeld wat je nu vast legt is veel mooier. De beeldhoek van 100 graden geeft je meer kijk ruimte dan de standaard iPhone lens, welke ik eigenlijk te krap vind voor mooie video’s.
Hier is een voorbeeld van de beelden die ik met de Zeiss ExoLens heb gemaakt tijdens het vliegen.

Disclaimer: helaas heb ik geen fantastische video editing skills

Apps

Apps. Heel veel apps.
Bijna allemaal beloven ze de beste te zijn, maar zijn ze dat ook? Mijn conclusie….. nee. De meeste zijn prima maar het verschil zie je pas echt als je wilt inzoomen op een foto.

Nu ik ineens ging fotograferen met mijn iPhone, ging ik ook beter kijken naar de kwaliteit van de foto’s. Op mijn normale camera schiet ik alle foto’s in RAW om zo veel mogelijk data te hebben voor mijn nabewerkingen. Aangezien de iPhone dit nu ook kan en steeds meer apps dit ondersteunen, ging ik het ook op de iPhone gebruiken. Na de eerste beelden gemaakt te hebben en alles in Lightroom te hebben geïmporteerd om de foto’s op een groot scherm te kunnen zien vielen mij een aantal zaken meteen op.
De meeste RAW foto’s waren lang zo scherp niet als de jpg die uit de standaard foto app komen. Wat mij ook opviel was de hoeveelheid ruis die in de RAW’s aanwezig was (ook op iso 100). De foto’s verscherpen in de nabewerking is natuurlijk eenvoudig, maar niet als er meer ruis in zit. Deze verscherp je ook en maakt de foto’s een stuk minder mooi. Nu ga ik voor het gemak er wel van uit dat je ook het bewerken van de foto’s op je iPhone doet. Want daar hebben we namelijk geen/weinig mogelijkheden om ruis goed uit de foto’s te verwijderen.

Als eerste gebruikte ik Lightroom mobile, maar daar ben ik snel mee gestopt. De foto’s waren lang zo scherp niet en de kwaliteit was aanzienlijk minder dan die van de standaard app. Later heb ik nog camera + en Pro Camera gebruikt. De laatste vanwege de optie om in RAW te kunnen fotograferen. Ondanks dat de opties van RAW, HDR en de verschillende filters fantastisch leken, viel ook deze kwaliteit mij tegen.

Uiteindelijk kwam ik gewoon weer terug bij de standaard iPhone app, VSCO en Camera +.

Waarom ik dit behandel?
Als je een dure lens voor je iPhone schroeft om betere foto’s te krijgen is software ook een belangrijk punt.
Hier mijn bevindingen per app.

De app doet eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het enige wat je mist zijn goede filters en de optie om RAW te kunnen fotograferen.

Standaard iPhone appgoede keus

Een mooi ontworpen app waarbij je meer controle hebt over de instellingen. Er zitten onwijs mooie filters in de app, waarbij ik vooral de HDR Pro optie een mooie vind. Het enige nadeel is dat er best veel ruis en onscherpte in de foto's komt in vergelijking met de standaard iPhone app.

Pro Camera

Al jaren een goede app. Deze app heeft alles wat je wilt, inclusief iets meer controle over de instellingen hoe je de foto maakt.

Camera +

Een mooie app die synchroniseert met Lightroom op je computer. Je hebt de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. Echter de kwaliteit van de foto's ben ik totaal niet over te spreken. Ik heb in het begin helaas te veel vertrouwd op deze app en veel foto's kunnen verwijderen vanwege de slechte kwaliteit.

Lightroom Mobile

Goede filters gecombineerd met de juiste hoeveelheid instellingsmogelijkheden. Dit blijft een prachtige app om te gebruiken.

VSCO

Voorbeeld foto's

[envira-gallery id=”7468″]

Conclusie

De vraag die de meeste mensen zichzelf zullen stellen is of de lenzen hun geld waard zijn en hier kan ik heel kort op antwoorden. Ja, absoluut. Als je serieus aan de slag wilt gaan met iPhone fotografie dan gaan deze lenzen je absoluut helpen. Het is even een investering maar je krijgt er wel de bekende ZEISS kwaliteit voor terug.

Verder is het ook belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s om de beelden goed vast te leggen “in camera”. Ondanks alle populaire (en goede) apps die er zijn voor het nabewerken van je foto’s is het heel belangrijk om allereerst goede foto’s te maken. Het gebruik van voorzetlenzen is daarom ook van harte aan te raden.
Wil je nog een stap verder gaan in de kwaliteit van je foto’s is het ook aan te raden om een statief te gaan gebruiken. Deze zorgt er voor dat er geen beweging onscherpte kan optreden in je foto’s. Weer een voordeel van de ExoLens houder is dat je deze direct op een statief kunt plaatsen.

Al deze zaken gaan er voor zorgen dat je je mobiele fotografie naar een hoger plan kunt tillen.

Tegenwoordig baal ik niet meer als ik even geen “grote” camera bij me heb. Ik pak mijn iPhone, schroef de ZEISS ExoLens er op en neem de shots die ik anders ook met mijn “grote” camera had gemaakt. Het is compact, levert goede kwaliteit en het grootste voordeel is dat je het altijd bij je kunt dragen.
Dit maakt het soms ook makkelijker om bepaalde shots te krijgen. Op sommige plaatsen mag je zonder vergunning geen foto’s maken met een “professionele” camera. Maar als je daar gaat staan met een iPhone hebben ze er vaak geen problemen mee.

Ik ben nu een aantal maanden in het bezit van de ZEISS Mutar t* 0.6x  Asph groothoek lens en vind het echt een genot om mee te werken.
Wil jij meer uit je iPhone fotografie halen? Dan kan ik de ZEISS ExoLens absoluut aanbevelen.

Voor meer informatie over de ZEISS ExoLens kun je terecht bij Transcontinenta, de importeur van ZEISS voor de Benelux.

Martijn.Kort

Author Martijn.Kort

Fine art photographer focusing on architecture and cityscapes as well as capturing unique moments from the cockpit. Writing about photography techniques and sharing reviews. Ambassador for both ZEISS Netherlands and Nisi Filters. If you like my work, consider following me on Instagram!

More posts by Martijn.Kort

Leave a Reply

hello@martijnkort-photography.com