fbpx
0

Komeet Neowise boven Nederland

Deze dagen is de komeet Neowise zeer goed zichtbaar boven Nederland. Je kunt hem na zonsondergang, laag aan de horizon in het noord-westen vinden of later in de nacht (rond 3 uur) in de noord-oostelijke hemel. Hij is met het blote oog goed te zien, zelfs de prachtige staart!

NEOWISE

C / 2020 F3 (NEOWISE), of Comet NEOWISE, is een retrograde komeet met een bijna parabolische baan die op 27 maart 2020 door de NEOWISE-ruimtetelescoop werd ontdekt. Tot 21 juli neemt de zichtbaarheid toe omdat hij dan het dichtste bij de aarde is, dus ga er op uit om deze unieke komeet te zien!

Waar te zien

Zoek een relatief donkere plek op, weg van de lichtvervuiling en kijk richting het noord-oosten (tussen 0200 en 0400 uur). Je moet ongeveer een vuist dikte boven de horizon kijken. Zie hieronder voor een duidelijkere uitleg.

Waar kun je NEOWISE zien in Nederland?

De komeet NEOWISE is de gehele dag boven de horizon, maar is uiteraard pas na zonsondergang zichtbaar. De komende week neemt hij nog iets toe in helderheid en is hij met het blote oog goed te zien. Zoek een donkere plek op, weg van de lichtvervuiling.

Je kunt de komeet rechts onder van de grote beer vinden. Rond een uur of 23 zit hij in het noord-westen en tegen zonsopkomst om 5 uur is hij in het noord-oosten te vinden. De hoogte ten opzichte van de horizon neem toe richting de ochtend dus de ideale tijd om hem te zien is rond een uur of 3 ‘s nachts.

waar kun je neowise vinden

Op de afbeelding hier boven kun je rechts boven in de Grote beer (de steelpan) vinden. Als je vanuit daar naar rechts onder kijkt, zie je de komeet Neowise vrij snel.

Via deze link kun je eventueel per datum en tijd zien waar je de komeet kunt vinden als je in Nederland naar de sterrenhemel kijkt.

Hoe kun je NEOWISE fotograferen?

Camera instellingen en gear.

Het fotograferen van de komeet is niet zo lastig. Mede door de helderheid heb je geen echte lichtsterke lens nodig. Mijn foto’s zijn bijna allemaal gemaakt op f/5.6. De lens die je nodig hebt hangt erg af van wat voor beeld je voor ogen hebt. Grofweg is alles tussen de 40 en 200mm voldoende. Wil je een echte close-up, dan kun je eventueel naar 400mm gaan.

Verder is het natuurlijk belangrijk om een goed en stevig statief te gebruiken om trillingen tegen te gaan.

Camera Instellingen:

  • Gebruik de M-stand
  • Stel handmatig scherp via live-view
  • ISO 3200
  • 5 seconden
  • F/5.6 (om ook de voorgrond nog in focus te krijgen)

Dit waren mijn instellingen voor de foto’s tussen 100 en 300 mm.
Ga je wijder, zeg 40mm, dan kun je de ISO verlagen en de sluitertijd verhogen.

Een prachtige combinatie van ‘Nacht wolken” (NLC – Noctilucent clouds) en de komeet NEOWISE boven de molens van de Zaanse Schans.

Komeet Neowise boven Nederland

Settings:

ISO 4000
f/5.6
5 sec

Close-up of comet Neowise
Martijn.Kort

Author Martijn.Kort

Fine art photographer focusing on architecture and cityscapes as well as capturing unique moments from the cockpit. Writing about photography techniques and sharing reviews. Ambassador for both ZEISS Netherlands and Nisi Filters. If you like my work, consider following me on Instagram!

More posts by Martijn.Kort

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

hello@martijnkort-photography.com